Aktuality
Art & Science na VŠB-TUO

Art & Science na VŠB-TUO

Zajímavým zpestřením začátku školního roku byl pro žáky 8. a 9. tříd festival Art & Science, který již tradičně pořádá Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Jednotlivé fakulty zde představují vědu netradičním způsobem, dávají prostor kreativnímu myšlení a tvořivosti. Program byl vskutku bohatý a každý návštěvník si mohl vybrat z pestré nabídky workshopů, technických dílen i komentovaných ukázek.

Žáci měli kupříkladu možnost pozorovat speciálním dalekohledem Slunce, vyzkoušeli si „opilecké brýle“ a zvláště pro chlapce byla velkým lákadlem laserová střelnice. Někdo se rozhodl prokázat své znalosti při poznávání minerálů, planet, souhvězdí, vlajek či bankovek nejrůznějších států. Jiní si doslova lámali hlavu nad zapeklitými hlavolamy. Zájemci o stavění se snažili porozumět zákonům statiky při realizaci různých staveb ze dřeva. Milovníci umění si zase mohli vyzkoušet kaligrafii při malování čínských znaků. Nechyběly však ani pohybové aktivity jako například jízda na netradičních koloběžkách, práce s hokejkou a pukem na tréninkové elektronické desce či biatlon. Za každý splněný úkol byla pro účastníky připravena malá odměna.

Děvčata z 9. třídy se dokonce zapojila do soutěže KÁRA RACE, kdy jednotlivé týmy získávaly za splněné úkoly na různých stanovištích žetony, které v garáži vyměnily za součástky. Z nich pak musely sestavit pojízdné vozidlo, které následně na dráze změřilo síly s výtvory ostatních soutěžních týmů. V silné konkurenci převážně středoškoláků si naše dívky rozhodně nevedly špatně.

Pořadatelé nezapomněli ani na doprovodný program, a tak se návštěvníci mohli zaposlouchat do živé i reprodukované hudby nebo zhlédnout originální parkourovou show. Krásné slunné počasí ještě umocnilo příjemný zážitek z celého dopoledne.