Aktuality
Souboj o únikovou hru

Souboj o únikovou hru

Únikové hry jsou dnes vyhledávanou kratochvílí mezi dospělými i dětmi. A proto nás napadlo, co si takhle o jednu takovou „únikovku“ zasoutěžit? Prokázat logické myšlení, orientaci, schopnost analyzovat a kombinovat. Tuto možnost měli žáci druhého stupně v rámci projektového dne zaměřeného na matematiku.

Ve čtvrtek 16. 11. žáci plni očekávání zamířili do svých tříd, kde byli rozlosováni do čtyř až šestičlenných týmů označených písmeny řecké abecedy. Někteří zprvu pocítili lehké rozčarování při zjištění, že každý spolužák patří do jiného týmu.  Ovšem záměrem bylo mimo jiné podpořit spolupráci žáků z různých ročníků a tříd. Poté, co se shledali členové všech 27 týmů, matematické klání mohlo být zahájeno. Na soutěžící čekalo celkem 10 stanovišť s rozmanitými aktivitami, např. sudoku, IQ testy, hlavolamy a smart hry, magické čtverce, algebrogramy, abaku, číselné řady či kvízy s obrázky. Na jejich splnění měli žáci vždy pouze deset minut, tudíž spolupráce v rámci týmu byla velmi důležitá.

Za rychlé a správné vyřešení daných úkolů získaly týmy na každém stanovišti čísla k vytvoření kódu. Teprve po absolvování poslední aktivity nastává finále celé soutěže. Časomíra je spuštěna. Za získaná čísla je třeba dosadit písmena, z nich sestavit větu, která odemkne bránu k únikové hře. Napětí by se dalo krájet, neboť do poslední chvíle není jasné, kterému týmu se podaří rozluštit kód nejdříve. Bojuje se tedy až do úplného konce.

Po napínavém závěru se všichni žáci i učitelé shromáždili v tělocvičně, kde proběhlo vyhodnocení celé soutěže a z úst pana ředitele konečně zazněla jména šťastných výherců. Vítězem se stal tým ve složení Ondřej Bosák, Laura Krupová, Jakub Křížek, Michaela Ministrová a Marek Sýkora. Výhercům blahopřejeme, věříme, že si svou zaslouženou odměnu užijí, a doufáme, že se jim podaří „uniknout“, stejně jako unikli svým soupeřům z řad spolužáků.   

Mgr. Jitka Mazurová