Aktuality
Festival Jeden svět – mezinárodní festival filmů o lidských právech

Festival Jeden svět – mezinárodní festival filmů o lidských právech

    9. 4. 2024 se třída 7. B zúčastnila projekce Jeden svět dětem v DK Poklad. Na programu byly tři filmy a beseda.

    První film se jmenoval Dívka s mosaznými kroužky, seznámil nás s tradicemi, které dodržují ženy a dívky z kmene Kajanů. Mosazné kruhy, které musí ženy nosit na krku, jsou součástí vesnické identity, zároveň se stávají důvodem k šikaně.

    Druhý film byl emočně velmi náročný, týkal se třináctileté ukrajinské dívky, která musela odjet po vypuknutí války do bezpečí k babičce do Německa, přičemž její rodiče zůstali na Ukrajině, proto název Daleko od rodiny. Nasťa propadala smutku nejen kvůli odloučení od rodiny, ale i kvůli tomu, že nemohla dělat to, co nejvíce miluje – gymnastiku.

    Třetí film povzbudil žáky k občanské angažovanosti – Skejtuj! Patnáctiletá Pippa se odhodlala k vystoupení na radnici, kde přednesla své požadavky ke skejtování. Vyzvala radnici, aby jim vyhradili nějaký prostor ve městě, kde se mohou bez zákazů věnovat skejtování. Také ve svém věku uspořádala soutěž ve skejtování, které se zúčastnil velký počet teenagerů.

    Projekce filmů byla spojená i s besedou, žáci měli možnost hned po projekci sdílet své pocity.

    Rádi se tohoto festivalu zúčastníme i v příštích letech, protože právě dokument nám dává možnost uvědomit si, jak žijí lidé v jiných zemích, co prožívají, jaké mají tradice, jak jsou i přes všechna úskalí odvážní a cílevědomí.

    Mgr. Martina Riedlová